Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cukrozott meggy

2021.07.04

p1100442.jpg

CUKROZOTT MEGGY

 

2 KG MAGOZOTT MEGGY

1,2 KG CUKOR

½ EK CITROMSAV

½ MK NATRIUM BENZOÁT

A hozzávalókat összekeverjük, és egy éjszakán át hagyjuk állni. Előfordul, hogy a cukor nem olvad fel rendesen, ezért érdemes többször kevergetni. Fém , rozsdamentes eszközöket használjunk.

Nátrium benzoátot én minden képen teszek bele , mert igaz, hogy a cukor tartósít, de szeretnék kizárni minden eshetőséget.

A cukor csak úgy tartósít igazán, ha 60%-a a gyümölcsnek.

Legalább is ez áll az élelmiszerismereti tankönyvekben.

Én mindig így teszem el, és eddig még mindig elállt a nyersen eltett, magozott, cukrozott megy.

Az üvegeket forró vízzel megtöltött tepsibe állítjuk, és 120 fokon 40-60 percig gőzöljük tető nélkül. Hagyjunk benne 1 -1,5 cm-t a tetején , ne rakjuk színültig, mert gőzölés közben kifolyik a szirup.

Tegyünk a tetejére celofántot, és úgy csavarjuk rá a tetejét. Törölgessük meg, és kihűlésig tegyük száraz gőzbe.

1 kg vagy 1 l –meggy vagy meggyléhez az adagolás hivatalosan 0,3 grammnyi natrium benzoát.

A natrium benzoát igazából csak savas környezetben fejti ki baktérium, gomba szaporodásgátló hatását.

Célszerű celofántot is tenni a csavaros tető alá, mert így megakadályozzuk, hogy a tető érintkezzen a savas kémhatású befőttekkel, dzsemekkel.

Nagyon sokat hallani a tartósítószerek káros hatásáról. Valóban, ha test kilogrammonként 800 grammot fogyasztanánk naponta ebből a tartósítóból, előbb utóbb a vesénk a májunk felmondaná a szolgálatot. És az idegrendszerünk is. De szó nincs erről. Nap mint nap találkozunk vele, mert tele van vele a levegő, a kozmetikumok, üdítő italok, és még számos más élelmiszerek is tartalmazzák. És gyártási folyamatok mellékterméke is. Úgy , hogy jelenleg a levegőben és egyebekben több molekula található. Tehát fölösleges aggódni , és rákkeltő hatást eddig nem mutattak ki. Ezeket az állításokat szakirodalomból, kutatással kapcsolatos , hivatalos cikkekből olvastam. Szinte mindent tartósítanak.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.